Wat is HSP?

HSP staat voor ‘Hoog Sensitief Persoon’ ook wel hoog gevoelig genoemd. Niet iedere hoog gevoelig persoon ervaart hetzelfde, maar over het algemeen kan een HSP’er extreem gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf. Een HSP’er is bijvoorbeeld gevoeliger voor bepaalde geuren en geluiden, maar ook onderliggende emoties van de omgeving worden sterk aangevoeld. 

Voor een meer wetenschappelijk uitleg over HSP, raad ik je aan om de naam Elaine Aron eens te googelen. Elaine Aron is een psycholoog en docent op een universiteit en doet sinds 1991 onderzoek naar hoog sensitiviteit en heeft hier inmiddels meerdere boeken over uitgebracht. 

Op het Internet is tegenwoordig sowieso volop informatie te vinden over HSP, hier zal ik dan niet ook nog eens een stuk over wijden. Wel wil ik in het kort delen wat HSP zijn voor mij betekent en wat mijn ervaring daarmee is.  

Mijn ervaring als hoog sensitief persoon.

Van jongs af aan heb ik me altijd anders gevoeld in vergelijking met mijn leeftijdsgenoten. Ik dacht op vrij jonge leeftijd al na over het leven en had altijd allerlei ‘waarom’ vragen. Ik was extreem gevoelig. Ik wordt er nog altijd verdrietig van wanneer ik mensen naar tegen elkaar zie doen of nare berichten voorbij zie komen via het Nieuws. Ik begrijp bepaalde handelingen en gedragingen niet van mijn medemens, voorheen kon ik me hier echt kwaad over maken.

In het verleden kon ik maar niet aarden en vroeg me vaak af wat ik hier op aarde deed. Ongeveer na mijn 11e levensjaar werd het gevoelsmatig erger. Mijn eigen emoties werden alleen maar meer versterkt. Wat ik nu weet en toen niet wist: het waren niet altijd mijn emoties, ik voelde de onderliggende emoties vanuit mijn omgeving. Naarmate ik steeds ouder werd, begon ik de emoties steeds sneller en sterker aan te voelen. Ik begon als het ware ook bepaalde zaken te horen en wist ook veel dingen op voorhand. Ik wist bijvoorbeeld dat het vriendje van een klasgenoot vreemdging, voordat ze daar zelf iets vanaf wist. Ook wist ik dat haar vader in het verleden haar moeder had bedrogen. 

Later werd het duidelijk dat ik een hoogontwikkeld inlevingsvermogen heb en emoties van anderen goed kan inschatten. Ik kwam er eigenlijk een paar jaar geleden achter dat dit soort persoonskenmerken bij iemand kunnen horen die HSP is. Het maakt het soms lastig dat niet iedereen in mijn omgeving dit over mij weet. De mensen die het wel weten begrijpen het niet altijd of vinden het dusdanig interessant dat ze allerlei vragen op me afvuren.  

Ik zie en voel het als iemand niet helemaal eerlijk is naar zichzelf of naar een ander. Ik voel het diepgaande verdriet die iemand probeert te verbergen voor de buitenwereld achter een glimlach. Ik lees tussen de regels door en zie duidelijk het verschil tussen wat iemand zegt en werkelijk voelt in zijn energie. 

Voor een ander kan een HSP’er zoals ik ook zweverig overkomen, vooral wanneer ik vertel dat ik met mijn ‘gaven’ heldervoelendheid, helderwetendheid en helderhorendheid mijn cliënten ondersteun bij hun issues en levensvraagstukken. Geen idee of deze ‘gaven’ horen bij het hoog sensitief zijn, logischerwijs zou je denken van wel. Ik heb er bewust voor gekozen mijn hoog gevoeligheid in te zetten om anderen te helpen. Hetgeen ik in mijn jeugd vaak als een belemmering heb ervaren, zie ik hedendaags als iets moois en positiefs.  

Gekke feitjes over mij als HSP’er: 

  • Ik kan niet tegen koffie (wordt er een soort high van of extreem prikkelbaar) 
  • Ik huil als iets mij intens gelukkig maakt. 
  • Ik ruik geuren heel sterk. 
  • Ik kan niet goed tegen bepaalde geluiden. 
  • Ik kan redelijk prikkelbaar worden van bepaalde negatieve energieën. 
  • Ik kan niet tegen drukte (als tiener vermeed ik de discotheken) 
  • Ik kan een soort van gedachten lezen. 
  • Ik kan zomaar uit het niets geëmotioneerd raken (blijkt dat ik dan een ander zijn emotie heb opgepikt). 
  • Ik ben allergisch voor mensen die ‘aandachtsgeil’ zijn (hier hoef je niet per se HSP voor te zijn :)) 
  • Ik kan slecht tegen mensen die voornamelijk bullshit uitkramen (ook hier hoef je geen HSP’er voor te zijn :))