Wat is HSP?

HSP staat voor ‘Hoog Sensitief Persoon’ ook wel hoog gevoelig genoemd. Niet iedere hoog gevoelig persoon ervaart hetzelfde, maar over het algemeen kan een HSP’er extreem gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf. Een HSP’er is bijvoorbeeld gevoeliger voor bepaalde geuren en geluiden, maar ook onderliggende emoties van de omgeving worden sterk aangevoeld. 

Voor een meer wetenschappelijk uitleg over HSP, raad ik je aan om de naam Elaine Aron eens te googelen. Elaine Aron is een psycholoog en docent op een universiteit en doet sinds 1991 onderzoek naar hoog sensitiviteit en heeft hier inmiddels meerdere boeken over uitgebracht. 

Op het Internet is tegenwoordig sowieso volop informatie te vinden over HSP, hier zal ik dan niet ook nog eens een stuk over wijden. Wel wil ik in het kort delen wat HSP zijn voor mij betekent en wat mijn ervaring daarmee is.  

Mijn ervaring als hoog sensitief persoon.

Van jongs af aan heb ik me altijd anders gevoeld in vergelijking met mijn leeftijdsgenoten. Ik dacht op vrij jonge leeftijd al na over het leven en had altijd allerlei ‘waarom’ vragen. Ik was extreem gevoelig. Ik wordt er nog altijd verdrietig van wanneer ik mensen naar tegen elkaar zie doen of nare berichten voorbij zie komen via het Nieuws. Ik begrijp bepaalde handelingen en gedragingen niet van mijn medemens, voorheen kon ik me hier echt kwaad over maken.

In het verleden kon ik maar niet aarden en vroeg me vaak af wat ik hier op aarde deed. Ongeveer na mijn 11e levensjaar werd het gevoelsmatig erger. Mijn eigen emoties werden alleen maar meer versterkt. Wat ik nu weet en toen niet wist: het waren niet altijd mijn emoties, ik voelde de onderliggende emoties vanuit mijn omgeving. Naarmate ik steeds ouder werd, begon ik de emoties steeds sneller en sterker aan te voelen. Ik begon als het ware ook bepaalde zaken te horen en wist ook veel dingen op voorhand. Ik wist bijvoorbeeld dat het vriendje van een klasgenoot vreemdging, voordat ze daar zelf iets vanaf wist. Ook wist ik dat haar vader in het verleden haar moeder had bedrogen. 

Later werd het duidelijk dat ik een hoogontwikkeld inlevingsvermogen heb en emoties van anderen goed kan inschatten. Ik kwam er eigenlijk een paar jaar geleden achter dat dit soort persoonskenmerken bij iemand kunnen horen die HSP is. Het maakt het soms lastig dat niet iedereen in mijn omgeving dit over mij weet. De mensen die het wel weten begrijpen het niet altijd of vinden het dusdanig interessant dat ze allerlei vragen op me afvuren.  

Ik zie en voel het als iemand niet helemaal eerlijk is naar zichzelf of naar een ander. Ik voel het diepgaande verdriet die iemand probeert te verbergen voor de buitenwereld achter een glimlach. Ik lees tussen de regels door en zie duidelijk het verschil tussen wat iemand zegt en werkelijk voelt in zijn energie. 

Voor een ander kan een HSP’er zoals ik ook zweverig overkomen, vooral wanneer ik vertel dat ik met mijn ‘gaven’ heldervoelendheid, helderwetendheid en helderhorendheid mijn cliënten ondersteun bij hun issues en levensvraagstukken. Geen idee of deze ‘gaven’ horen bij het hoog sensitief zijn, logischerwijs zou je denken van wel. Ik heb er bewust voor gekozen mijn hoog gevoeligheid in te zetten om anderen te helpen. Hetgeen ik in mijn jeugd vaak als een belemmering heb ervaren, zie ik hedendaags als iets moois en positiefs.  

Spiritualiteit

Ik werk vanuit mijn hooggevoeligheid en de spirituele dimensie. Spiritualiteit wordt nog steeds door velen bestempeld als iets zweverigs, omdat het niet tastbaar zou zijn. Hier kijk ik duidelijk anders tegenaan. Spiritualiteit is voor mij niets meer dan een leefstijl. Je leeft dan meer vanuit het hart en minder vanuit het denken en het ego. Je hecht je niet aan aardse zaken en laat je niet leiden door emotie en meningen van anderen. Je weet wie je echt bent en volgt je eigen pad. Je bent content met wat je hebt, maar je staat niet stil. Kortom bij een spiritueel leefstijl:

• Sta je uiteraard open voor spiritualiteit;
• Leef je vanuit het hart;
• Handel je vanuit het hart;
• Leef je niet vanuit het ego;
• Durf je je 100% over te geven aan het leven;
• Vertrouw je op het eigen intuïtie (zonder twijfel).

Met een spiritueel leefstijl sta je anders in het leven dan de gemiddelde mens. Je bent vrijer in je doen en denken en durft sneller knopen door te hakken. Je accepteert geen nonsens van je medemens en ziet de mens voor wie hij werkelijk is. Je beseft heel goed wat er toe doet en steekt geen tijd en energie meer in zaken die er niet toe doen. Alle mooie dingen die op je pad komen beschouw je als een bonus (de kers op de taart).

Andere voordelen van een spiritueel leefstijl:

  1. Je leeft niet in onzekerheid;
  2. Je lichaam ervaart minder snel stress;
  3. Je durft jezelf neer te zetten;
  4. Je laat je niet leiden door negatieve emoties (angst, boosheid, teleurstelling etc.);
  5. Je kunt jezelf bij lastige situaties in een korte tijd herpakken;
  6. Je bent zelfverzekerd;
  7. Je durft risico’s te nemen;
  8. Je leeft vrij van binnenuit;
  9. Je leeft niet voor anderen;
  10. Je durft sneller beslissingen te nemen.

——————————————————————————————————————————————————————-

Gekke feitjes over mij als HSP’er: 

•  Ik kan een soort van gedachten lezen.
•  Ik huil als iets mij intens gelukkig maakt.
•  Ik kan niet goed tegen bepaalde geluiden.
•  Ik ruik geuren heel sterk en dat is niet altijd even prettig ☹
•  Ik kan niet tegen drukte (als tiener vermeed ik de discotheken).
•  Ik kan redelijk prikkelbaar worden van bepaalde negatieve energieën.
•  Ik kan niet tegen koffie (wordt er een soort high van of extreem prikkelbaar).
•  Ik ben allergisch voor mensen die ‘aandachtsgeil’ zijn (hier hoef je niet per se HSP voor te zijn 🙂
•  Ik kan zomaar uit het niets geëmotioneerd raken (blijkt dat ik dan een ander zijn emotie heb opgepikt).
•  Ik kan slecht tegen mensen die voornamelijk bullshit uitkramen (ook hier hoef je geen HSP’er voor te zijn 🙂